reede, 11. november 2011

L. Meri - L. da Vinci


 + 4,5 tundi Riias Lennujaams

Rooma lennujaam on suhteliselt jube. Õnneks ei pidanud seal siiski kaua aega raiskama, erinevalt AB Riias Lennujaams'ist, kus AirPeldik terve 4,5 tunnise peatuse tegemist nõudis. Ilmselt oli veidi hilisem Tallinn-Riia lend tuubil täis nii, et pidime juba viie ajal L. Merist lahkuma. Riia lennujaamas tuli taluda ka lärmakaid tšuude, ühel oli sini-must-valgete sarvedega müts, lõkerdamine ja valjuhäälne rääkimine kostsid üsna kaugelt. Aga uni oli see-eest magus. Ikkagi vaid kolm ja pool tundi magatud.



Mäed, mäed ... 


Rijeka, Horvaatia - 
http://en.wikipedia.org/wiki/Rijeka

Lend Rooma viib üle Poola, Slovakkia, Austria, Horvaatia. Vahepeal on päris kaunid mäed, pilveviirgudest kerkisid esile ka kaunid mustad ahelikujooned. AB-Alitalia ühislend tehti AB Boeing 737-500 tiivul (~120 kohta) – kuigi kompaniil on ka pikemateks otsteks sobivaid wingletidega täiendatud (tiivaots püsti) 737-300 masinaid (~140 kohaga), siis reisijaid oli üsna vähe ja lend ise kestis umbes 2:35. Roomas on keskeuroopa aeg, sama mis Rootsis ja Saksamaal – seega alguses muljet tekitav 2 tunnine lend on tegelikult maks kolme tunnine, mis enamasti siiski veidi kiiremini läheb.


Alitalia laiutab lennukas
Rooma suurem lennujaam teenindab 37 milj reisijat aastas ja asub üsna mere ääres. Kuigi Riia poolt tulles seda ei märka – lennujaama raja lõpust 1,5 km edasi algab Vahemeri. Vana Rooma kunagine sadamalinn Ostia on samuti lähedal, kuid mitu km merest eemal siiski. Lennujaama väravas on taksode armaada – muuhulgas paistis üks, mille number oli 666 – isegi katoliiklased ei löö risti ette, tundub. Rongid maksvat 14 eurot Rooma pea jaama, saab ka kohaliku rongi ja metroo segus umbes 7 euroga. Linna taksod 40. Sattusime turismiinfo kaudu süstikbussi peale, mille ühe otsa hind oleks 8 ja kahe otsa oma 15, aga bussijaamas oli busse, mille järgi peaks saama ka 6 eurose piletiga lennuka vahet sõita.




Nii, et ... peab ettevaatlik olema.

Kohalik raudteejaam on väga suur, paekivist viimistlusega, ilmselt ehitatud 20-30 vahel kohalikul fašismiperioodil. Pompöösne.
Termini - pearaudteejaama detail

Kusjuures jaam ei asu vanalinnast üldse nii kaugel. Meie esimese öö majutusasutusasus 8. korruse paljutoalises korteris, kuuldavasti idaeurooplaste seas populaarses, pidi parasjagu veel kaks eestlast, poolakaid jms ka sees olema, aga me ei kohanud kedagi.

Paar hoovist väljaukerdavat Smarti
Liiklus on üsna jube, kõik kohad on täis rollereid ja väikseid autosid – Smart ei pane siin järele vaatama, neid on siin tõsised 10-15 % vähemalt. Lisaks sellele Toyota Yaris, fiati väikemudelid, VW, Citröen C1 jms. Väiksed – tihti kuskilt nurgast veidi lömmis, katkiste esitulede, pamperite jms.
Pargitakse tihedalt, ka sisuliselt ristmike nurkadel (väiketänavatel vähemalt). Samuti pargitakse ohutuledega kus juhtub.


Tiber, Roomas
Valgusfoorides on punane tuli kaks korda suurem kui ülejäänud, sebrasid ületades peab olema väga ettevaatlik ja kiire. Rollerid jäävad punase tule taga seisma keset sebrasid. Tiberi jõgi on üsna kitsas, aga vägevas sügavas palistatud kraavis. Oma 10 meetrised kaldakindlustused.

Õhtul käisime ühes suurimas Jumalaema kirikus - Basilica_di_Santa_Maria_Maggiore, peale seitset kohaliku tänava keldrirestoranis – kõik lauad olid juba kinni pandud, aga õnneks saime ühe ajalimiidiga siiski kasutamiseks. Rooma spetsialiteet-pastaroog (bucatini all'amatriciana) oli mu igati söömisvõimelisele kaasale peale tühjakõhtu kannatatud päeva aga liig – toidud on rammusad, tõepoolest. Vee ja leiva eest küsitakse mõlema eest ka 2 eurot lisaks. Pitsad-toidud ise polnudki hullu, kauaks Eesti teadlane ja tudeng-ettevõtja siia siiski jääda ei saa. Seejärel vajasime väikest jalutuskäiku - Colosseumi suunas. Vahele jäi kena park, siinsed puud on tihti muljet avaldavad sirged ja jämedad, kuid laia ja uhke võraga ülal. Ilmselt sellest veel edaspidi, pimedas pilti ei teinud.

L kommenteerib:
Hommikul pidi küll vara ärkama ja M. sahmerdas hirmsasti, aga saime taksoga kiirelt ning hea hinnaga lennukasse. Riias magasime vaheldumisi ning enamuse Riia-Rooma lennust ma ka norisesin maha. Rooma lennujaamas M. lõbustas möödujaid: nägi möödudes, et teisel turistil kukkus veepudel kohvrist välja, karjatas kaks korda „water! water!!“ ...ning jooksis, ise seljataha vaadates, kõmaki otse vastu suurt sammast, niiet kaamera objektiivi kaas lendas kaamera eest minema :) Sammusime öömaja suunas. B&B oli täiesti OK, mõnevõrra küll kulunud ja vanunud välimusega, aga sellise hinna eest oli asja küll ja veel. Õhtul käisime poes ja söömas. Pleiss oli Vecchio Roma, kirjelduse järgi piirkonna parimaid kohaliku köögi pakkujaid. Seda võib uskuda – pea kõik lauad olid reserveeritud ning meie saime sööma ainult ajalimiidiga. Mängisime põrsast ning võtsime ainult esimese käigu mulle ja pizza M.-ile. Teadupärast koosneb korralik õhtusöök eelroogadest, esimesest käigust (pasta), teisest käigust (liha, kala), salatist, magusroast ja kohvist, lisaks veel 1/2 l veini. Kuhu kohalikud selle toidu panevad, on arusaamatu. Mina olen üsna hea söömaga, aga suutsin vaid 3/4 pastat ära süüa, siis oli hing kinni ja kisa lahti. Toit oli ise maitsev ja äärmiselt tugev, pasta koos tihke paksu tomati-suitsupeekoni-juustu kastmega. Kusjuures kohalik sale neiuke kõrvallauas pistis selle sama roa koos suure klaasi veiniga nahka ilma mingi probleemita!  

Kommentaare ei ole:

Minu blogide loend